Skip Navigation Links
Etkinlikler
İzmir Büyükşehir Belediyesinin Kadınlara Yönelik Çalışmaları


“Kentli Olmaya Okuma Yazma Öğrenerek Başlıyorum” Projesi: BMOP çerçevesinde Sabancı Vakfı hibe programının desteği ile 2008 yılında hayata geçirildi. Kadifekale Toplum Merkezinde gerçekleştirilen projede 40 kadına ulaşıldı. Aynı zamanda bu 40 kadının çocuklarına da kurs boyunca okul öncesi eğitim verildi. Hayatında hiç okul yüzü görmemiş olan 40 kadın okur-yazarlık diplomalarını alarak hayatlarına yeni bir yön verme şansını da elde etmişlerdir.
 
“İzmirin Lider Kadınları” Projesi: İzmir Valiliği, EBSO ve Yerel Gündem 21 ile birlikte 2008-2009 yıllarında gerçekleşen projede, iş dünyası, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları gibi her sektörden seçilen 40 kadın belirlenmiş ve verilen 6 aylık eğitim ile alanlarında daha verimli hale gelmeleri hedeflenmiştir.
 
Kadınlara yönelik Kent ve Körfez Turu: Kadınlara yönelik çalışmalar kapsamında özellikle dar gelirli ailelerin yaşadığı semtlerdeki kadınların kentimizi tanıyarak kentlilik bilinci kazanmaları amacıyla 2005 yılından bu yana  "Kentimizi Tanıyorum" adlı kent ve körfez gezileri düzenleniyor.
 
Yassıcaada ve Sasalı Doğal Yaşam Parkı Gezileri: 2009 Aralık ayından bugüne kadar 10.500 kadın bu gezilere katılmıştır.
8 Mart Kadın Festivalleri: 2010 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi 8 Mart Etkinliklerini bir hafta süren bir festival ile kutlamaktadır. Festival boyunca kadın el emeklerinin sergilendiği stantların dışında her gün çeşitli söyleşiler, tiyatro ve konserlerin yer aldığı bu etkinliklere İzmirliler büyük ilgi göstermektedir.
Her yıl yapılan festivalin bir teması bulunmaktadır. Söyleşi ve gösteriler temeya uygun yapılmaktadır. 
Buna göre;
2010 yılı festivalinin teması “Kadın Emeği”

2011 yılı festivalinin teması “Kadın ve Siyaset”

2012 yılı festivalinin teması “Kadın Sağlığı” olmuştur.
İZMEB (Ücretsiz Meslek Edindirme ve Beceri Kursları): 2006 yılından bu yana faaliyet yürüten İZMEB bünyesinde açılan kurslarda toplam 34.971 devamında kursiyerlerin 28.268i kadın 6.703’ü erkekten oluşmaktadır. Buca EVKA1, Bornova EVKA4, Çamdibi, Karabağlar, vb İZMEB Kurs merkezlerinde verilen kurslar, bilgisayar, bilgisayarlı muhasebe, kasiyerlik, ingilizce, grafik tasarım, sıhhi tesisat, takı tasarım, ahşap boyama, vb konulardadır.

Eşrefpaşa Hastanesinin Kadına Yönelik Çalışmaları: 
2004 yılından bu yana yapılan sağlık taramalarında kadınlara smear testi ve mamomgram çekimi yapılmaktadır.

2009 yılından bu yana verilen Temel İlk Yardım eğitimlerinin en büyük katılımcıları kadınlardır. Yine 2009 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası ile ortaklaşa yürütülen ve öncelikle fabrikalarda başlatınlan “İzmirin Sağlıklı Anneleri Projesi” ile 15-49 yaş arası kadınlara; annelik, üreme sağlığı, kadın sağlığı, hamilelik ve menepoz gibi konularda eğitim verilmiştir.

 
Temel İlk Yardım Eğitimleri: 2009 yılında başlayan çalışma kapsamında 25 yerde toplam 1534 kişiye verilen eğitime %95 oranında kadınlar katılmışlardır.
 
 
İzmir’in Sağlıklı Anneleri Projesi: 2009 yılında EBSO ile Eşrefpaşa Belediye Hastanesinin ortaklaşa yaptığı projede, başta mahalle ve fabrikalar olmak üzere 24 yerde toplam 2.617 kadına ulaşılmıştır. Proje süresi Kasım 2009da bittiği halde çalışmalar halen devam etmektedir. Proje kapsamında 15–49 yaş arası kadınlara; annelik ve üreme sağlığı, kadın sağlığı, hamilelik, menopoz gibi konularda eğitim verilmiştir. Ayrıca yine proje kapsamında kadınlara smear testi, diş ve sağlık taramaları da uygulanmıştır.
 
Önder Aileler Projesi :Hedeflenen; İzmir’de özellikle 11 metropol ilçede çoğunluğunu kadınların oluşturduğu gönüllü önder ailelerden oluşan bir bilgi ve erişim ağı oluşturmaktır. Bu bilgi ve erişim ağı sayesinde toplumun ihtiyaç duyduğu konularda öncelikle çoğunluğunu kadınların oluşturduğu önder aileler eğitim yolu ile bilinçlendirilmektedir. Önder ailelerin komşularının bilinçlenmesinde aktif rol almalarının sağlanması neticesinde çarpan etkisi ile toplumun geneline ulaşılmaktadır.

2007 Aralık ayından itibaren sürdürülmekte olan Önder Aileler Projesi kapsamında ailelere üç dönem Madde Bağımlılığı farkındalık eğitimleri verilmiştir. Bu kapsamda eğitim alan kişi sayısı 1049dur.

Aralık 2007- Haziran 2008 Döneminde 370 kişi

Ocak 2009- Haziran 2009 Döneminde 330 kişi

Kasım 2009- Mayıs 2010 Döneminde 349 kişi

Toplam:1049

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM)  işbirliği ile yapılan ‘’Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’’ eğitimleri devam etmektedir.


Gelin Kadın Gözünden Hayatı Konuşalım Eğitim Programı;

Mercekten Yaşama Kadınlık Durumları, Aile İçi Şiddet, Ailede Etkin İletişim, Yasalar ve Biz: Haklarımızı Biliyor muyuz? gibi başlıklardan oluşmaktadır.

Kasım 2010- Mayıs 2011 Döneminde 214 kişi

Aralık 2011- Mayıs 2012 Döneminde 273 kişi

Toplam:487 kişi katılmıştır.

 

Önder Aileler Projesi kapsamında 2011-2012 döneminde devam eden eğitimler, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM), İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Kardeş Aile Projesi ve İzmir Barosu işbirliği ile gerçekleştirilmektedir. Yapılan tüm eğitimlerin sonunda katılımcılara sertifika verilmektedir.


Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM):

115 ebeveyne yönelik eğitimler verilmiş ve 102 ailenin evine gidilerek Sosyal İnceleme yapılmıştır. Ebeveynlere yönelik olarak psikolog eşliğinde Kadın Paylaşım Grubu çalışması, ailelerin ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanan toplumsal cinsiyet, yasal haklar programı ile el becerisi atölyelerini de içeren programlı çalışmalar yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra Kadın Paylaşım Grubuna katılan kadınlara yönelik olarak takı tasarımı, ahşap boyama, bilgisayar kullanımı ve keçe atölye çalışması gibi etkinliklerde sürdürülmektedir.


 
 
 
İZMİR KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi; kamu, özel, ve sivil ortaklıklı katılımcı yönetim anlayışı içinde din, dil, ırk, kültür, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin evrensel hukuk ve insan hakları bağlantılı, İzmir il sınırları içinde yaşayan tüm kadınların kent yönetiminde ve karar alma süreçlerinde daha aktif bir rol almalarını, demokratik katılımcı yapının güçlendirilmesini hedefleyen ve gönüllülük esasına dayalı örgütlenmedir.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi