Skip Navigation Links

Şiddete maruz kalıyorsanız

• Evde şiddet sırasında saklanabilceğiniz güvenli bir yer belirleyip oraya kaçabilirsiniz. Çıkışı olmayan odalardan (banyo, tuvalet) ve tehlikeli alet bulunan yerlerden (mutfak) kaçınmalısınız.

• Mümkün olduğu ilk anda; 183, 155 ve/veya 156 nolu telefonları arayarak yardım istemelisiniz.

• Evden aniden ayrılmamız gerektiğinde kime sığınabileceğinizi (KİME/NEREYE GİDEBİLECEĞİNİZİ) önceden belirlemeli ve bu kişilerle önceden konuşup, önlem almalısınız.

• Daha önceden belirlediğiniz ihtiyaçlarımızı ve belgelerinizi bir çanta içinde saklamalı ve çıkışa yakın kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutmalısınız. (AZ DA OLSA BİR MİKTAR PARANIN DA ÇANTANIZDA BULUNMASI İYİ OLUR.)

• Kimliklerinizin ve önemli belgelerinizin birer fotokopisini önceden bir yakınınıza vermelisiniz.

• Komşularınızla anlaşıp, şiddet anında seslerinizi duyduklarında emniyet güçlerine ihbarda bulunmalarını sağlamalısınız. (İsimsiz ihbarlar da kabul edilmektedir.)

• Aile içi şiddet nedeniyle karakola başvurduğunuzda, ücretsiz avukat hakkınız var .Avukat isteyip istemediğinizi polise söyleyiniz. Ayrıca “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlemesine"  Dair Kanun”  (6284 Sayılı Kanun) uyarınca artık mülki amirler hakkınızda koruma kararı verebilir. Şiddet uygulayanı evden uzaklaştırıp evi size tahsis edebilir, işyerinize veya çocuklarınızın okuluna yaklaşmaması, sizi iletişim araçları ile rahatsız etmemesi, gerektiğinde işyerinizin  değiştirilmesine karar verebilir. Size uygun bir barınma yeri sağlayabilir. Eğer ciddi can güvenliği riskiniz varsa "tanık koruma" programından yararlanmanız ve kimlik değiştirmeniz sağlanabilir.
İhtiyacınıza göre psikolojik, hukuksal ve sosyal danışmanlık hizmetinden yararlanmanızı sağlayabilir.

•  Aile içi şiddete maruz kalıyorsanız destek istemekten çekinmeyin, sadece şiddet anında değil, şiddet olmadığı zamanda da yardım isteyebilirsiniz. GÜNÜN HANGİ SAATİNDE OLURSA OLSUN,  İSTEDİĞİNİZ DURUMDA MUTLAKA BİR KADIN SIĞINMAEVİNE YERLEŞTİLİRSİNİZ

Mesai saatleri içinde 293 4 293 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.  Mesai saatleri dışında yardım istenebilecek kurumlar:
           ALO 183, (yardım hattı)   ALO 155, (polis hattı)   ALO 156, (jandarma) ve karakollar
        

İzmir Büyükşehir Belediyesi